Autor Wątek: lucid-puppy podłączanie internetu  (Przeczytany 5639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline linlook

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
lucid-puppy podłączanie internetu
« dnia: Luty 18, 2015, 13:53:45 »
Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu mojego lucid-puppy system nie widzi modemu , pomimo tego , że tabelka podłączeniowa jest poprawnie wypełniona.
Muszę odłączyć modem , podłączyć go znowu i kliknąć " ponownie sonduj modemy " i wtedy dopiero mogę uruchomić  połączenie internetowe !
Muszę to robić po każdym nowym uruchomieniu systemu !
Co zrobić, żeby system po uruchomieniu "widział" mój modem USB ?

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2015, 17:33:19 »
Witam.
Rozumiem że chodzi o modem 3g oraz aplikację GPRS. No więc najpierw wspomnę o hipotetycznej przyczynie programowej na przykład jakiś błąd w kopiowaniu plików podczas instalacji albo błędy które pojawiły się w systemie podczas eksploatacji. A teraz ta bardziej interesująca możliwa przyczyna czyli sprzętowa. Z własnego doświadczenia powiem że różne modemy na różnych kompach potrafią mieć takie dziwne objawy. W ciągu ostatnich 6-ciu lat używłem kilkanaście egzemplarzy modemów: E220, E160, Sierra880, E172, E630, E1762 i każdy z nich miał takie objawy, niektóre częściej (E160), niektóre prawie nigdy (Sierra880). Zależało to również od kompa do którego podłączałem modemy, im szybszy komp tym rzadziej coś takiego. Skoro za każdym razem tak się dzieje to chyba ten modem tak ma.

Offline linlook

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2015, 17:16:44 »
Przedtem używałem przez jakieś dwa lata slako-puppy 5.4 i tam tego problemu nie było .
Za to w slako-puppy jest pewien problem z przeglądarką , w 5.4 problem jest taki :jeżeli kursor jest maksymalnie po lewej albo po prawej stronie i pokręcimy rolką myszy to znika przeglądarka , zostaje tylko górny pasek .
Poza tym latają takie paski po tle .
Ostatnio wypaliłem slako-puppy 5.7 i uruchomiłem , tutaj ten problem został naprawiony ale jest inny , przegląddarka Firefox często się sama minimalizuje , z Operą jest trochę lepiej .
W lucid-puppy przeglądarki działają idealnie , poza tym Firefox aktualizuje się automatycznie po kliknięciu, tak jak w Windows !

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2015, 19:32:42 »
A no tak, właściwie powinienem od razu zapytać jaki masz sprzęt, przypuszczam że jest to nieco starszy komputer i w Slacko wyskakują artefakty albo inne problemy z grafiką. Slacko jest przeznaczony raczej na nowsze kompy, na starszych maszynach należy się liczyć z możliwością wystąpienia problemów. Jeżeli chodzi o Firefoksa to jak już napisałem Ci w innym wątku po dokonaniu ręczengo uaktualienia można już normalnie aktualizoawć poprzez kliknięcie.
http://forum.puppylinux.pl/index.php?topic=801.0

Natomiast jeżeli chodzi o modem skoro w Slacko działał a w Lucid sprawia problemy to już chyba mamy przyczynę: Lucid jest starszym systemem na starszym kernelu 2.6 i może gorzej obsługiwać nowsze modemy. Wygląda na to że Twój komp dobrze działa z systemem sprzed kilku lat ale taki system nie za bardzo radzi sobie z modemem, i na odwrót: nowszy system dobrze obsługuje modem ale sprawia trudności na samym kompie. Co należy zrobić? Najpierw przypomnę o sprawdzeniu sum kontrolnych pobranego systemu, tutaj jest Lucid:
http://distro.ibiblio.org/puppylinux/puppy-5.2.8/lupu-528.005.iso
http://distro.ibiblio.org/puppylinux/puppy-5.2.8/md5sums.txt
Ewentualnie można pomyśleć o innym systemie Puppy ale powiedz jaki masz sprzęt.


Offline linlook

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2015, 20:30:25 »
Komputer nie jest stary , HP compakt , 1 GB ram , procesor Intel Atom , komp ma trochę ponad trzy lata ,może jest nietypowy .
Modem Huawei E 172 .

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2015, 10:17:14 »
No właśnie, trochę nietypowy.
Zassałem Puppy5.2.8, zainstalowałem na penie, utworzyłem pupsave, wygrzebałem swój modem E172, włożyłem modem do portu USB, uruchomiłem. Modem od razu wykryty, po skonfigurowaniu bez porblemu łączy z netem. Pięciokrotnie restartowałem z wciąż włożonym modemem i ani razu nie udało mi się wywołać takiego zjawiska żeby nie był rozpoznany, za każdym razem wykryty. Tego posta wbijam z Lucida przez modem E172, goła inatalka jedynie z pupsave, przeglądarka Dillo, modem wykryty od razu, żadnych problemów. Jak mówiłem wcześniej to może zależeć od wszystkiego, nawet od egzemplarza modemu, swego czasu używałem dwóch modemów E630 i była wyraźna różnica eksploatacyjna między nimi.

1.Podaj dokładną specyfikację sprzętu bo HP Compaq Intel Atom jest trochę tego. Być może ktoś już rozwiązał podobny problem.

2.Możesz poeksperymentować z innymi wersjami Puppiego. Z oficjalnych wydań proponuję przetestować system Racy:
http://distro.ibiblio.org/quirky/racy-5.5/

Jest jeszcze nieoficjalny projekt rewitalizaji Puppiego5.2.8, możesz wypróbować którąś z kilku wersji, na przykład:
http://www.mediafire.com/download/hjoaje21cfk9gsb/lupusuper1-5.2.8.7-k3.0.25-20141203.iso
md5sum: eb3bda87586a09679a841ea1711f7f3d

Przypominam o konieczności sprawdzania sum kontrolnych.

Offline linlook

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2015, 14:10:18 »
-Przypominam o konieczności sprawdzania sum kontrolnych.
A co to są te "sumy kontrolne" bo nie mam zielonego pojęcia ?

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2015, 15:19:54 »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Suma_kontrolna

Chodzi o to że kiedy pobierasz duże pliki może dojść do przekłamania danych i żeby to sprawdzić należy porównać sumę kontrolną z tą dodaną do pobieranego pliku. Jeżeli sumy te się różnią wówczas należy pobrać dany plik jeszcze raz aż sumy się będą zgadzać. Dla przykładu w moim poprzednim poście zalinkowałem remix Lucida natomiast baepośrednio pod nim jego sumę kontrolną konkretnie MD5. Dlatego tak marudzę że jeżeli na przykład masz uszkodzone iso systemu to może powodować różne problemy już po jego zainstalowaniu. W nowszych systemach Puppy na przykład w nowszych Slacko do obliczania sum kontrolnych służy program Gtkhash. Można również wygenerować poleceniem konsolowym, na przykład jeżeli masz pobrane iso oficjalnego Lucida5.2.8 wówczas nawigujesz konsolą do katalogu w którym się znajduje i wydajesz polecenie:
md5sum lupu-528.005.iso
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2015, 15:24:16 wysłana przez witek_w11 »

Offline linlook

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: lucid-puppy podłączanie internetu
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2015, 13:15:42 »
Wygląda na to , że Lucid-pupy wczytuje różne sterowniki .
Jeżeli uruchamiam Lucid-puppy bezpośrednio po Slako-puppy , to internet się zawsze podłącza a , jeżeli uruchamiam Lucid-puppy bezpośrednio po Windows to się nie uruchamia .
Nie uruchamia się też Lucid-pupy po samym sobie , jeżęli po uruchomieniu zrobię " zamknij i uruchom ponownie " .
Zauważyłem że system uruchamia się na dwa sposoby :
w momencie uruchamiania pojawia się pierwsza linijka tekstu informująca o tym , że system wczytuje sterowniki dysku po którym pojawia się szereg kropek , i teraz pojawiają się dwa warianty tych kropek .
Raz są to białe kropki z jedną czerwoną na końcu a , innym razem kilka białych a potem rząd czerwonych .
Jeżeli są to białe kropki z jedną czerwoną na końcu to system po uruchomieniu prawie zawsze nie wykrywa modemu ( czasami są wyjątki ) a , jeżeli pojawia się  kilka białych a potem rząd czerwonych , to modem USB jest wykrywany i można bez problemu uruchomić internet !
Możliwe , że jest jakiś problem ze strukturą danych na dysku bo gdy ostatnio instalowałem Grubba to wyskoczył
komunikat błędu , że flagi na dysku są źle ustawione ale Grubb zainstalował się normalnie .
Czy istnieje możliwość w Puppy-linux sprawdzenia dysku twardego ?