Autor Wątek: Napisy w filmach  (Przeczytany 10471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysztobr

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
    • Email
Napisy w filmach
« dnia: Luty 12, 2010, 15:55:13 »
Pozdrawiam.
Ktoś może się orientuje czy jest jakiś odtwarzacz filmów (divx), który obsługiwałby polskie napisy?

Offline fafik

  • Moderator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2010, 19:19:32 »
np: xine.
aby dolaczyc napisy .srt lub .sub -po prostu nalezy wystartowac film. nastepnie zatrzymac. kliknac  prawa myszka na ekran xine i  wybrac load menu - load subtitels. Inna sprawa ze moze byc problem z wyswietlaniem polskich znakow...

poza tym mplayer albo vlc
www.biq-shop.com
www.biq.cc

Offline krzysztobr

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2010, 00:57:05 »
Dzięki.
Tak mało jeszcze wiem o linuxie. Jeśli chodzi o Mplayera to po uruchomieniu tego programu wiesza mi się lapek.
xine chodzi ok. Pozdrawiam.

Offline fafik

  • Moderator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 398
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2010, 12:36:50 »
 Z mplayer tez mam problem. Wersja ktora znajduje sie w bibliotekach puppiego nie dziala u mnie poprawnie. Istnieja jednak inne pakiety  innych wersji mplayera, ktore sie nie wieszaja, jednak tak czy inaczej bardziej przyjazny jest dla mnie xine.
www.biq-shop.com
www.biq.cc


Offline cozamara

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2010, 00:55:57 »
Polecam mplayer-a. Super skórka, i działa "od kopa"  :)

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?search_id=1683067651&t=40929
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 00:57:38 wysłana przez cozamara »

Offline Sasha666

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:35:02 »
U mnie niestety napisy w xine nie chcą zaskoczyć, po prostu się nie uruchamiają, w vlc ścina mocno na rmvb (to pewnie już z racji parametrów kompa). Instalacja mplayera z działającą nakładką graficzną jakoś mnie nie ratuje bo podejrzewam że wtedy pupradio będzie z nią startowało a tego bym nie chciał...;/
http://puppylinuxblog.blogspot.com/

Offline Sasha666

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:23:15 »
"VLC nie wspiera formatu audio lub wideo "RV40". Niestety nie ma sposobu, aby to naprawić." - taki komunikat dostaję jak próbuję odpalić plik rmvb...
http://puppylinuxblog.blogspot.com/

Offline robwoj44

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 110
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:22:33 »
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?search_id=724645324&t=43728
vlc odtwarza rmvb od wersji 0.9.9 która jest w powyższym linku

Offline Sasha666

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2010, 20:13:23 »
No właśnie ta wersja nie odtwarza mi rmvb, daje komunikat "VLC nie wspiera formatu audio lub wideo "RV40". Niestety nie ma sposobu, aby to naprawić." i idzie tylko dźwięk.
http://puppylinuxblog.blogspot.com/

Offline cozamara

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 04, 2010, 02:26:10 »
Instalacja mplayera z działającą nakładką graficzną jakoś mnie nie ratuje bo podejrzewam że wtedy pupradio będzie z nią startowało a tego bym nie chciał...;/

W pupradio jest wybór pomiędzy gxine, a mplayerem, jako odtwarzaczami. Mplayer startuje bez interfejsu graficznego, moim zdaniem w pupradio spisuje się dużo lepiej niż xine.

Offline Sasha666

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
Odp: Napisy w filmach
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2010, 12:41:10 »
Hmm, fakt pupradio startuje bez nakładki graficznej i bardzo dobrze :)
Ale jest mały problem, podczas odtwarzania filmów w mplayerze nie wiedzieć czemu zawala mi cały ram i po ok 2 min mam zajęte ok 90% ramu i wszystko się wiesza... Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego całe zasoby programu wpadają do ramu?
Dodam jeszcze że pupradio korzystając z kodeków mplayera nie przeładowuje ramu...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 12:50:41 wysłana przez Sasha666 »
http://puppylinuxblog.blogspot.com/