Korzystam z karty dźwiękowej jak w tytule, na porcie ISA. Windows bez problemu ją obsługuje, ale w kilku dystrybucjach linuxa mam problemy z jej obsługą, podobnie zresztą jak kartę sieciową na ISA (którą zastąpiłem kartą PCI). Próbowałem konfigurować kartę dźwiękową konfiguratorem ALSA i wybierać różne dostępne karty (sb16 Creative ViBRA PnP, legacy Probe: legacy ISA non PNP chips itd.), ale bez rezultatów. Polecenie alsamixer daje komunikat "cannot open mixer: No such file or directory". Długo nie mogłem znaleźć rozwiązania problemu, ale trafiłem raz na forum Debiana, gdzie ktoś miał podobny problem. Spróbowałem podanych tam rozwiązań i zadziałało - wystarczyło wpisać polecenie /sbin/modprobe snd-sb16 i od razu wszystko działa - można już uruchomić mixer i ustawić poziomy głośności (początkowo są na 0), dzięki czemu działa odtwarzanie dźwięku, midi itp. Ale tak jest tylko do czasu wyłączenia komputera - po ponownym uruchomieniu znowu trzeba wykonać te same czynności. W instrukcji dla Debiana było polecenie, które utrwalało ten efekt, ale w Warym już nie zadziałało. Nie znam się zbyt dobrze na strukturze plików konfiguracyjnych Linuxa, więc prosiłbym o pomoc co zrobić, aby /sbin/modprobe snd-sb16 i poziomy głośności alsamixer ustawić na stałe.