Cały urok frugala, może przyjrzyj się Pythonowi, może któryś z doinstalowanych komponentów z rozszerzeniem py zrobił mu krzywdę. Jak dla mnie Puppy jest najlepszym systemem, obecnie jedynym do codziennego użytku. No wiem że dzikie repo może być problemem, tak jak teraz po raz kolejny odkrywasz Amerykę zamiast doinstalować sprawdzone pakiety. Oficjalne repo na Ibiblio.org jest niepełne, trzeba kombinować. Twórca systemu nie ma jak widać ochoty żeby zrobić bardziej restrykcyjną politykę wydawniczą ale porządne repo to porządne serwery a to kosztuje no i trzeba nad tym ślęczeć. Poza tym systemów z 'porządnym' repo jest pełno ale co z tego jak ciągle leci pierdyliard aktualizacji, setki zależności, zabezpieczenia jak bym trzymał dane Pentagonu, a i oczywiście środowiska graficzne najcięższe z możliwych, po co mi taki system.
.
W /usr/bin masz kilka plików binarnych: bluetooth-properties, bluetooth-sendto, bluetooth-wizard, możesz sobie je dołączyć do menu, na forum były fajne programy do tego.
http://forum.puppylinux.pl/index.php/topic,553.0.html
Niestety nie namierzyłem jeszcze tej opcji na której Ci zależy, nie wiem które binarium uruchamia 'Browse files on device'.
.
Edytuję bo się rozpisałem o najważniejszym zapominając.
Ja mam w menu tylko 'Bluetooth', nawet bez ikonki. Skoro u Ciebie jest 'Browse files' i tak dalej to może jest po prostu jakiś błąd w plikach konfiguracyjnych, osobiście mało stawiam na brak bibliotek skoro działa. Doinstaluj sobie ten nowszy program do edycji menu, uruchom go i wejdź w tą opcję 'Browse files' i zobacz co wypluwa po prawej stronie, w ten sposób dojdziemy do binarki oraz pomyślimy jak ją skonfigurować.