Jeszcze raz bo może zbyt chaotycznie mówię.
.
Puppy3.0 oraz 4.0 uruchamia i instaluje bez problemu: wszystko ładdnie działa, widzi cdrom i potrafi obsługiwać płyty cd. Ale tymi wersjami nie dostanę się do internetu ze względu na nieobsługiwanie modemów hsdpa.
.
Wszystkie późniejsze wersje (4.1, 4.11, 4.12, 4.21, 4.31, 5.11, q1.2, w5.0, 4.31retro, 4.31jp, 4.11lxde, 4.31nop bo takie przez kilka miechów sobie pościągałem taki desperat ze mnie) wywala natychmiast po wyjściu z linii komend, niezależnie od tego jaką komendę wydam (pfix=noram, acpi=off, itd...).
.
Wreszcie z trudem udało mi się uruchomić w kosmiczny sposób 2 wersje: 4.31 oraz q1.2. Dokonałem tego w ten sposób że skopiowałem na pendraka (przy pomocy slaksa) zawartość płyty instalacyjnej i bootowałem cd przy włożonym pendraku. Wygląda na to że zanim system stracił kontakt z cdromem, dostrzegł pendraka i już z niego uruchamiał się. Następnie mogłem już dokonać instalacji po zakończeniu której systemy działały (4.31 nawet całkiem całkiem) za wyjątkiem tego szczegółu że nie widziały cdromu w żaden sposób, również w mount. Po prostu wyglądało tak jakby lapek cdromu nie miał.
.
Przyznaję że komenda probedisk z konsoli nie przyszła mi do głowy, choć wątpię czy coś wykaże. Poszukam instalki 4.31, przerzucę na pendraka, uruchomię, wydam polecenie probedisk i z wynikiem doedytuję tego posta.
.
Edytuję: uruchomiłem puppy4.31 live i wydałem polecenie probedisk.
# probedisk
/dev/sda|Direct-Access|ATA WDC WD800BEVE-00
/dev/sdb|Direct-Access|SanDisk Crusero Micro
Tak więc widzi twardziela i pendraka a o cdromie ani mru mru.