Autor Wątek: Nie działa klawiatura  (Przeczytany 3717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mrxns

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
    • Email
Nie działa klawiatura
« dnia: Maj 16, 2012, 14:19:26 »
Podczas odpalenia Lucid Puppy 5.2.8 nie działa mi klawiatura która podłączona jest do portu PS/2.  Co do komputera to jest to sprzęt dosyć wiekowy o następujących parametrach:
Płyta główna: MS-6156 ZX100
Chipset: Intel FW82371E8
Pamięć RAM: SDRAM 128MB
Procesor: Pentium III  - 500 Mhz
Klawiatura: Z przodu pisze na niej OPTIMUS a z tyłu: LIAKWD-200

Dodam jeszcze że myszka podpięta pod USB działa normalnie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 399
    • Zobacz profil
Odp: Nie działa klawiatura
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2012, 18:45:32 »
Witam.
Najprościej byłoby spróbować z inna klawirką czy będzie obsługiwać. Ale jest jeszcze taka sprawa że Lucid5.28 ma powycinane wsparcie dla starszego sprzętu i na Pentium3 różne rzeczy mogą się dziać, więc może lepiej byłoby spróbować z systemem Wary który ma wsparcie dla P3.
.
Edytuję: Możesz jeszcze spróbować konfigurować klawiaturę.
Menu>
Setup>
Mouse/keyboard Wizard
W okienku dialogowym wybierasz Advanced Xorg keyboard configuration, następnie w zakładce Main wybierasz Keyboard Model i z wyświetlonej listy aktywujesz klawirkę najbardziej podobna do swojej, zatwierdzasz zmiany, restartujesz system. Wszystkie operacje przeprowadzisz myszą.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2012, 16:21:41 wysłana przez witek_w11 »