Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Mr_Sparrow

Strony: [1] 2 3 4
1
Dla początkujących / Odp: Umieszczanie ikon na pulpicie.
« dnia: Styczeń 17, 2021, 23:34:26 »
Niestety nie ma prostszego sposobu :(
to jest jedyna metoda:
http://rhinoweb.us/howtocreatedesktopshortcut.htm
Odswieżam, gdyż link pod którym spodziewałem się opisu sposobu na umieszczenie ikony skrótu do uruchamiania programu na pulpicie nie już działa...

2
Software / Odp: Flash Player
« dnia: Styczeń 17, 2021, 23:21:58 »
Witam.
Tylko nie mów że przez 7 lat nie rozwiązałeś problemu bo wpadnę w rozpacz i będę miał spitolony cały rok ;)
Ale jak dowiesz sie o tym w 2 tygodnie po Nowym Roku to chyba nie zadziała ;) Bo prawda jest taka, że.. nie. Używam od tamtej pory Ubuntu :/
Ale kolega zapytał mnie niedawno co ma zrobic żeby dało się używac laptopa z Vistą na pokładzie a dokładniej na co by tu zmienić taki system, więc odżyła we mnie ochota na Puppy'ego, którego chciałem mu polecić.
Najpierw zainstalowałem sobie na pendrajwie i.. zonk.
Cytat: witek_w11
...czy nie możesz zainstalować flasha czy też już zainstalowany sprawia problemy.
Znalazłem na forum wątek z pytaniem jak sprawdzić czy ma się zainstalowanego flasha  ale nie ma w nim odpowiedzi, więc.. nie wiem czy mam. W repozytorium (zaktualizowanym przyciskiem w istalatorze) znalazłem get-flash-videos_1.25 zainstalowałem, ale ten sposób pobrania nie działa ("nie można skontaktowac się z serwerem").
Cytat: witek_w11
Flashe dla Puppiego (stare i nowe) można pobrać bezpośrednio ze strony ich "budowlańca":...
A jak to się tam zwie? Bo nic co by miało w nazwie "flash" nie znalazłem.

3
Software / Odp: Flash Player
« dnia: Styczeń 01, 2021, 11:25:16 »
Odświeżam, gdyż zainstalowałem ponownie precise 5.7.1 którego domyślna przeglądarka w ogóle nie ma dostępu do żadnych wtyczek
Cytuj
An error occurred during a connection to services.addons.thunderbird.net.
Pytania 2 i 3 z tego watku sa nadal aktualne.

PS.
Przycisk "Aktualizacje"  w narzędziu "Adobe Flash Player preferencje" nie działa (niczym nie skutkuje).

4
Sieci / Odp: Playmobile
« dnia: Maj 08, 2017, 14:32:12 »
Żeby mieć możliwość korzystania z PGPRS skleiłem własnego peta z którego często korzystam:
https://yadi.sk/d/BtyoQ3Ii3HqznPPo zainstalowaniu pojawiają się w menu odpowiednie opcje do konfiguracji i połączeń modemowych. Rozwiązanie ma tą wadę że po każdorazowej aktualizacji systemu należy dokonać reinstalacji.
Zainstalowałem PGPRS z repozytorium - nie wykrywa modemu.
Cytat: witek_w1
1.Powielasz mój błąd z literówką gdyż wartość dev/tty/USB0 jest nieprawidlowa i bez sensu. Powinno być:
/dev/ttyUSB0To moja wina że ciągle się mylę w literówkach.
2.Skoro mieszałeś w sterownikach mogłeś coś zepsuć, spróbuj uruchomić w czystym live bez pupsave.
3.Potrzebujesz do swojego modemu nowszej wersji sterownika USB-modeswitch lub co bardziej prawdopodobne nowszej wersji jego danych.
4.Niektóre modemy potrzebują uruchomienia w trybie modemu, w systemach komercyjnych to nie ma znaczenia natomiast w Linuksie może stanowić problem. Temat jest mi słabo znany gdyż zawsze trafiałem na modemy które tego nie wymagały.
1. Nie. Wpisuje w GPRS bez ukośnika a otrzymuje taki wynik.
2. Próbowałem z liveCD i teraz po nowej instalacji.

PS.
Gorzej, że gdy teraz próbowałem uruchomić windę okazało się że... grub ja zgubił :/ Masakra.

5
Dla początkujących / Odp: Zmaiana rozmiaru pliku zapisu
« dnia: Maj 08, 2017, 13:34:30 »
Czyżby Puppy Resize personal storage file utility (menu: Utility, a udanie spolszczonym: Narzędzia: zmiana pliku osobistego przechowywania) na to nie pozwala? Tam zmienia się wielkośc o określoną porcję. W moim Slacko najwyżej po 512MB, ale limit 1,8GB o którym mowa w opisie już dawno został zakwestionowany. Natomiast w Tarze oferowane jest dodanie porcjami po 4GB (to najwyraźniej nie górny limit a rozmiar, o który można zwiększyc jednorazowo). Próbowałeś?

6
Sieci / Odp: Playmobile
« dnia: Maj 08, 2017, 13:18:50 »
Jak wspomniałem w Tharze konfiguracja GPRS nie działa. Pojawia sie jedynie komunikat "Aktualizacja menu" i nic dalej sie nie dzieje (nie wyskakuje okienko do wpisywania ustawień).

W Slacko działa. I wygląda to tak:
  • Po włożeniu modemu wykrywa go jako napędy (sdb1 i sr1 - na jednym jest sterownik windowy, na drugim oprogramowanie playa), kontrolka miga na niebiesko.
  • Po wybraniu modemu GPRS mam juz tam wypełnione poprzednio pola tak jak napisałeś
  • Po kliknięciu OK pojawia się okienko z poleceniem skorzystania z PGPRS Connect w menu Network
  • Po zastosowaniu się do powyższego otrzymuje komunikat: /usr/sbin/pppd: In file /etc/ppp/peers/gprsmm: unrecognized option 'dev/tty/USB0'
    Exit status is 0
    DISCONNECTED

7
Sieci / Odp: Playmobile
« dnia: Maj 08, 2017, 10:08:15 »
We wpisie sprzed 6-ciu lat zrobiłem dwukrotnie literówkę, powinno być dev/ttyUSB0 (nie żadne dev/tty/USB0) już poprawiłem i to mogło być przyczyną problemów.
To pikuś. Wszak nie było możliwości tego nigdzie wpisać (a może jest??!! i to by było rozwiązanie?).

 Problem w tym, że raz wykryło go jako ttyUSB0 i wtedy działał, a nie wiem dlaczego skoro potem juz zawsze pokazywał porty do testowania jako ttyS0 do S4 i na żadnym niczego nie wykrywał i nie wykrywa.
Tymczasem po uruchomieniu wyboru (PupDial  wybór modemu) w informacji nad kartami (automatyczne../kontrola../ręczne..) wypisuje że
Cytuj
Puppy wykryło modem na starcie i wczytało ten sterownik snd_hda_intel
. Próbowałem czyszczenia ustawień i przenoszenia tego na czarną listę i przenoszenia z owej listy róznych dziwnych rzeczy, które mi się nie kojarzyły z niczym - bez skutku(z restartami i bez).

W Slacko5.5 wykrywa modem pod ttySL0, jeszcze nie przetestowałem wszystkich numerków... (nie wiem czy to ma sens).
--
W GPRS można wpisać (to w Slacko bo jak wspomniałem w Tharze nie pokazuje się okienko konfiguracji gprs w ogóle). I w okienku pgprs-connect wypisuje wtedy unrecognized option 'dev/tty/USB0' co tłumaczy byc może skąd ci się wtedy wzięły te ukośniki ;) po wpisaniu dev/ttySL0 w konfiguracji GPRS i tak szuka ttyUSB0 cos trzeba wyczyścic?
 
Cytat: witek_w1
Touchpad należy skonfigurować tylko nie pamiętam gdzie jest konfigurator w Slacko5.5 gdyż Mick Amadio lubi zmieniać konfiguratory oraz ich umiejscowienie w każdej wersji Slacko.
W ustawieniach Desktop jest flSynclient. Rzeczywiście na karcie Tapping wszystko było wyłączone ustawienie OneFinger=left button zapewne wystarczy.

8
Sieci / Odp: Broadcom Wifi (Hp Compaq 6715b)
« dnia: Maj 08, 2017, 00:16:25 »
troche OT, ale taka smutna a istotna uwaga. Na stronie nie ma informacji o nowych wersjach Puppy'ego i dopiero teraz z forum się o nich dowiedziałem...

9
Sieci / Odp: Playmobile
« dnia: Maj 08, 2017, 00:11:41 »
Odświeżam, bo napotkałem niewytłumaczalne problemy z modemem Playa.

Kolega doniósł mi laptopa (Asus U5F), w którym... znikł mu internet, z którego korzystał za pośrednictwem modemu (huawei E3131). Oprogramowanie playa nie wykrywało modemu. Ponowna instalacja sterownika nie dała rezultatów. Postanowiłem więc zaproponować mu Puppego jako lepsze rozwiązanie dla tego urządzenia (raptem 3/4GB RAM).

Zacząłęm od Thara. Modem nie został wykryty. Mino to zapisałem pupsave, zanim spróbowałem Slacko5.5. W Slacko modem został wykryty, ale na porcie ttySL0. Nie było połaczenia. Dałem spokój, ale plik systemowy zapisałem również.
Uznałem, że warto sprawdzić modem na innym xpku. Następnego dnia to zrobiłem i uzyskałem połączenie. Odpadła więc możliwośc, że modem jest uszkodzony. Postanowiłem więc pokombinowac z ustawieniami z Puppym, głównie numerami.

Odpaliłem Thara (płyta była w napedzie) z podłaczonym internetem z kabla aby przypomniec sobie ten wątek. Włożyłem modem w gniazdo USB. Potem uruchomiłem PupDial (?) - wykrywanie GPRS (tak jak w ostatniej poradzie witka). Skutek: pojawiła sie jedynie informacja "Aktualizowanie menu" - żadnego okienka dalej. Uruchomiłem konfigurację połaczenia przez modem 3g (nie pamiętam teraz czy odłaczyłem neta z kabla...) i.. o dziwo pokazało mi wykryty modem ttyUSB0  :o Wtedy juz na pewno odłaczyłem kabel i po wpisaniu co trzeba (zgodnie z opisem: *99#, interent, blank, blank). Dla pewności zrestartowałem. Internet przez modem się uruchomił. Zauważyem wtedy jednak, że nie zainstalowałem systemu na dysku, a po co ma iśc z płyty. Niestety, poniewaz partycja z "plikiem przechowywania" była w uzyciu zainstalowałem frugala na innej. Dodałem grub4dos. Po restarcie... nie wykrył pupsavea... Przeniosłem go więc z tamtej partycji do katalogu frugala. Wykrył, ale internetu juz nie było. Wszystkie interfejsy do testowania miały postac ttySL... zapamietane były jedynie ustawienia w konfiguracji (nr, nazwa, hasło, APN). Usunięcie wszystkiego i ponowna instalacja nic nie zmieniły. Zgłupiałem... nie mam pojęcia co sprawiło że w jakims momencie modem został odnaleziony pod ttyUSB (niestety nie zapisałem jakiego użył sterownika). No to wołam o pomoc.

PS. A w slacko touchpad zachowuje się dziwnie - nie reaguje na macanie/stukanie pliku trzeba używać lewego klawisza...

10
Dla początkujących / Brakujące biblioteki i pakiety
« dnia: Grudzień 05, 2013, 10:26:03 »
Zdarza się, że nawet po instalacji z repozytorium brakuje bibliotek, a czasem pakietów. Jak zaradzić takim problemom? Gdzie szukać plików i w jaki sposób je dodawać?

11
Software / Klient VoIP
« dnia: Grudzień 03, 2013, 00:02:17 »
Czy ktoś używa czegoś takiego? Jakiego polecacie (najlepiej dla Precise 5.7.1)?

12
Software / Odp: Synteza mowy w Puppy Linux - espeak_espeakedit_mbrola
« dnia: Listopad 15, 2013, 22:37:37 »
Pod winda korzystałem swego czasu z Ivony dołączanej do AllPlayera i bardzo się przydawało. Pod Puppym spróbowałem na razie w Wary'm 5.5. Wybrałem voice pl (bez wariantu), wkleiłem tekst u góry z lewej. Kliknąłem na Translate - pojawił się osobliwy tekst poniżej. Po kliknięciu "Speak" żadnej reakcji, oprócz mignięcia okna. Wybrałem więc ścieżkę do zapisania pliku wave (w katalogu programu), ale podkusiło mnie zaraz potem znów kliknąć "Speak" i.. pojawiła się zawartość dużego okna z prawej, ale ciągle nic nie usłyszałem. W menu Speak znalazłem znalazłem speak file... i wybrałem plik wav jaki zauważyłem w katalogu (speech.wav). To co usłyszałem brzmi jak literowanie co którąś głoskę a zrozumieć da się jedynie "guwna kropka"a czasem "kreska" :) Nie zauważyłem skąd się wziął tamten plik więc wszedłem w menu jeszcze raz ustyalając katalog który utworzyłem i dając nazwę pliku czytane.wav Jeszcze raz kliknąłem "Translate" a po tym jak nic nie usłyszałem przeszedłem do Speak file i wybrałem wskazany wcześniej katalog gdzie był już plik o wybranej nazwie. Efekt ten sam. Ciekawe że "guwna kropka" z czasem przestaje się pojawiać, a słychać co raz "umlałt" i literowanie jakby zmieniało się na brzmiące z angielska a nawet... węgierska :). Taki jakiś język elfów, gdyby nie kaleczył tego ten umlałt. A i jeszcze co... wkleiłem fragment z tego posta:
Cytuj
Nie jest to żadna rewelacja, ale działa, jest proste w obsłudze, czyta w wielu językach, ma spore możliwości konfiguracyjne i przede wszystkim jest bezpłatne. Dodatkową zaletą jest graficzny wykres prozodyczny (melodia zdań) oraz zapis fonematyczny (zbliżony częściowo do znaków międzynarodowej transkrypcji fonetycznej IPA), co stanowi swoistą wisienkę na torcie i ukłon w stronę uczących się języków obcych (a zwłaszcza filologów obcych, gdyż przy pomocy wbudowanej funkcjonalności analitycznej można nawet pokusić się o napisanie porządnej pracy naukowej z zakresu fonetyki).
Skróciłem potem do pierwszego zdania.
Wydaje się, że coś nie jest tak w procesie owego tłumaczenia bo tekst na twoim obrazku w okienku poniżej oryginału bardziej go przypomina niż ten który ja otrzymałem. Tłumaczenie pierwszego zdania wygląda u mnie tak:
Cytuj
n'aI dZ'Est t@5 z'adn@ rI2w'ElakdZ@ || 'eIl d'i:z'aI@l@ || dZ'Est pr'0st d'Vb@Lj,u: 0bsl'Vdz || kz'aIt@ d'Vb@Lj,u: w'i:lu: dZ'EzIk,atS || m'A: sp'o@ m0zl,i:w'0skaI k'0nfIgj,Ura2s,IdZnI; 'aI prz'i:d d,Vb@Lju:'Esz'IstkIm dZ'Est b'EzplatnI ||

PS. Wygląda też na to, że owe tłumaczenie czytane jest bez końca w pętli...

13
Instalacja systemu / Dlaczego szczeniak nie szczeka?
« dnia: Listopad 10, 2013, 17:09:34 »
Po zainstalowaniu na dysku uruchomieniu systemu nie towarzyszy dźwięk znany z uruchomienia płyty przed instalacją.
Niewielki zasadniczo problem, ale jakiś urok Puppy'ego umyka.

14
Multimedia / Odp: Z czym do amr.* ?
« dnia: Listopad 09, 2013, 19:34:30 »
W Suse pliki amr odtwarzał mi Totem - wziąłem więc na warsztat tego. Okazało się jednak, że w Pupyym mu czegoś brak (zgłosił brak kodeka do amr). Więc po tym doświadczeniu spróbowałem VLC  i działa.

15
Multimedia / Odp: Z czym do amr.* ?
« dnia: Listopad 09, 2013, 09:32:27 »
Proponuję zainstalować peasymp3 i nim odsłuchiwać

Ten rzeczywiście radzi sobie z .amr, ale czy w ogóle da się go zmusić do odtwarzania pojedynczego pliku i to w dowolnym momencie, z możliwością cofania?
Niestety, wykorzystanie akcji "otwórz z" skutkuje pojawieniem się okienka i... No właśnie, tak jak w gnome-playarze. Jak dodać folder zawierający plik amr to odegra, ale tylko jako element takiej playlisty. Pojedynczo nie chce. Nie widzę też innych możliwości oprócz zapauzowania i odgrywania kolejnego (to samo mam w telefonie i właśnie dlatego nie używam)

Strony: [1] 2 3 4