Dziękuję za szybką odpowiedź.
Problem polega na tym że w moim PC jest karta graficzna NVIDIA GeForce4 MX440, czyli bardzo stara. Sterowniki do niej są w pliku NVIDIA -Linux-x86-96.43.23-pkg1.run
W pupy tahr najniższy pakiet jest z numerem NVIDIA 175 i pod nim dostaję komunikat o błędzie. Zresztą pod Windows też się nie da uruchomić pod tak wysokim numerem NVIDI.
Przeszukałem archiwa i pod Linux jest tylko ten jeden plik NVIDIA 96.43
Ściągnełem ten plik i jest u mnie na sda5 (czyli na partycji Windows XP). Puppy mam na sda8 (partycja ext3). Oczywiście widzę ten plik pod puppy. Wiem że należy go przekopiować do puppy, ale nie wiem do jakiego katalogu, oraz jak. Potem trzeba rozpakować ten plik, nie wiem jak i do jakiego katalogu.
Przypuszczam że mogą być jeszcze problemy z wysokim numerem kernela i niskim nvdi.
Chętnie bym zrezygnował z instalacji NVIDI, ale w wersji oryginalnej czyli przy instalacji Tahr 6.0.5 ISO z płyty CD, wszystko mi już fajnie chodzi, lecz gdy ruszam myszą po napisach lub coś się wykonuje to słyszę głośny wyraźny trzask. Mogę te trzaski wyciszyć poziomem dźwięku, ale wtedy wszystko jest cicho. Po zainstalowaniu NVIDI nawet tej z komunikatem o błędzie trzaski znikają. Pierwotną przyczyną jest najprawdopodobniej "fabryczny" sterownik dźwięku AC'97 do zintegrowanego na płycie głównej dźwięku układ scalony Intel 82801DBICH4. Próbowałem zastąpić ten sterownik innym na puppy ale bez powodzenia. Piszę że najprawdopodobniej bo pod Windows też były takie same trzaski, zmieniłem sterownik (był AC'97 na SoundMAX) i nie ma trzasków.
I to już wszystko. Trochę szkoda bo ten Tahr u mnie łądnie i szybko chodzi. Przeglądarka Pale Moon też bez zastrzeżeń :-)