Autor Wątek: Problem z uruchomieniem systemu: Verifying DMI Pool Data  (Przeczytany 4190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sinister

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Problem z uruchomieniem systemu: Verifying DMI Pool Data
« dnia: Grudnia 24, 2015, 15:40:22 »
Witam,

Podczas bootowania puppy racy 5.5 z pendrive oraz cd komputer zatrzymuje się na "Verifying DMI Pool Data", przy cd dopisuje jeszcze "boot from CD/DVD". W BIOSie jest ustawiony oczywiście boot priority, również przywracałem ustawienia domyślne, więc z BIOSem chyba wszystko ok. Dodam, że na starym komputerze, który nie posiada opcji USB boot system odpala się prawidłowo z cd. Na komputerze, na którym występuje problem posiadam Windows 7 oraz przy próbie instalacji innego puppiego występuje taki sam błąd. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline witek_w11

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 400
    • Zobacz profil
Odp: Problem z uruchomieniem systemu: Verifying DMI Pool Data
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 24, 2015, 22:36:59 »
Witam.

Zapewne bios nie chce uruchamiać Linuksów tylko Windę. Najprawdopodobniej problem samego biosa. Co można zrobić z biosem:
a)Zresetować wyciągając zasilanie biosa i po kilku minutach wkładając ponownie. Male prawdopodobieństwo że pomoże.
b)Wgrać biosa, to już bardziej prawdopodobne że pomoże ale trochę kombinacji.
c)Wymienić kość biosa, najwięcej kombinacji do tego wydatek.
d)Poszukać w biosie czegoś w rodzaju 'Reset DMI Data' jeżeli jest.
e)Oprócz ustawień w biosie zwrócić uwagę na kolejność bootowania podczas rozruchu kompa. Gdy chcesz wejść do biosa naciskasz klawisz (na przykład F2) w tym samym momencie możesz innym klawiszem  (na przykład F12) wejść w kolejność bootowania, zapewne tak już robiłeś ale lepiej przypomnieć.

Inne rozpaczliwe sposoby zaradzenia problemowi metodami prób i błędów:
a)Przełożenie twardziela do innego kompa, zainstalowanie systemu i przełożenie z powrotem. Może się zdarzyć że z twardziela uruchomi.
b)Miałem kiedyś podobna sytuację, próbowałem różne wersje Puppiego i chyba siódmy z kolei system załapał.

Inne możliwe przyczyny problemu są mało prawdopodobne ale wymienię kilka.
a)Jednoczesne wystąpienie awarii napędu optycznego oraz "niekompatybilność" biosa i akurat tego pendrajwa. Jeżeli nie boisz się zepsuć Windy możesz zbootować płytę instalacyjną żeby zobaczyć czy uruchamia instalator Win7, użyj innego pendrajwa jak masz, użyj innego programu do wgrania instalki na pena.
b)Błędy podczas pobierania plików instalacyjnych które nie wpłynęły na pracę systemu na innym kompie ale na tym się ujawniły. Sprawdź sumy kontrolne pobranych instalek.