Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Slitaz  (Przeczytany 767 razy)
krzysztobr
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : SierpieÅ„ 05, 2010, 09:24:29 »

Witam. Czy ktos sie moze zetknal z ta dystrybucja? Na razie jestem na etapie poznawania i nie wiem nawet jak sie ustawia polska czcionke czy rozdzielczosc ekranu. Jak ktos mial kontakt z ta dystrybucja to zapraszam do dyskusji Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: SierpieÅ„ 05, 2010, 09:28:59 wysÅ‚ane przez krzysztobr » Zapisane
staszek29
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : SierpieÅ„ 13, 2010, 11:00:15 »

Slitaz to bardzo mala i szybka dystrybucja  ,rozmiar iso to zaledwie 30 mb.Ja testowalem slitaz 2.0.Standardowo uruchamia sie w niskich rozdzielczosciach server -xvesa ,ale jest mozliwosc zainstalowania xorg i pracy w wysokich rozdzielczosciach .Ustawianie rozdzielczosci nastepuje przy instalowaniu systemu ,badz pozniej po wpisaniu w terminal xorg.conf lub xorg.configure w tym miejscu co do nazwy tego polecenia mogÄ™ sie mylić.WracajÄ…c do instalacji xorg to trzeba do instalowac mnostwo bibliotek,sÄ… to pakiety tazpkg.Czcionka polska ustawiana jest takze przy instalacji systemu tak jak w przypadku rozdzielczoÅ›ci ekranu .Repozytoria slitaz maja wszystkie najważniejsze pakiety .Znajdziemy tam skype ,a takze pakiety do kompilacji takie jak make ,depmod oraz to czego siÄ™ niemożna doczekać w puppy linux linux-usbdsl.Pakiet ten zawiera sterowniki do jadra do obslugi popularnych modemow adsl sagem fast czy speedtouch.MyÅ›lÄ™ ,że warto jÄ… wypróbować.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: