Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gry na puppiego  (Przeczytany 235 razy)
misiek998
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Maj 27, 2010, 05:45:46 »

Witam, od jakiegoś czasu posiadam tego linuxa. Na dzień dzisiajszy komputer nie jest podłączony do internetu, gdyż musiałbym sobie dokupić router. Pomyślałem, że zainstaluje jakieś gry...

I tu okazało się, że jedyną działającą było duke nukem z forum i jakiś tam pasjans. Przypadkowo natknąłem się na WINE - dzięki któremu można uruchamiać programy spod windows. Jak się jednak okazało, żadna gra nie działa, a dokładniej błędy przy uruchamianiu itp (próbowałem baldurs gate, diablo 1, midtown madness). Postanowiłem użyć jakiejś prostszej gry - pasjans, a dokładniej sol suite 2009. O ile pod windowsem nie miałem z nim problemów, chodził wyśmienicie, o tyle pod puppym okropnie się zawieszał. Gra była praktycznie niemożliwa.
Komputer jest stary: Pentium 3 - 600mhz, 320mb ram, 8mb grafika ati rage pro agp 2x.
Czy w takim razie wine nie będąc emulatorem, do zagrania w pasjansa wymaga 4- rdzeniowego procesora?
Czy da się to jakoś przyspieszyć; może coś robię źle?

Jeżeli nie uda mi się odpalić Baldurs  Gate, czy np: fallout, będzie mnie czekała przesiadka z powrotem na windows   Mrugnięcie
fafik
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2010, 10:33:49 »

jesli chodzi o gry na puppiego to zapraszam tutaj:
http://www.murga-linux.com/puppy/index.php?f=38&ppage=30&sort=lastpost&order=DESC

Niestety w przypadku wine i bladurs gate oraz fallout nie mam dobrych wiesci.
Z wyzej podanej specyfikacji komputera moge powiedziec ze wystartowanie ktorej kolwiek z tych gier bedzie graniczyc z cudem. Pomijajac sama gre ,rowniez wine wymaga znacznych zasobow systemowych, moze nie 4 rdzeniowego procesora, ale pentium 3 jest zdecydowanie za slabe.....
Inna rzecza jest to czy puppy wogole obsluguje openGL przy tej specyfikacji sprzetu?
Aby to sprawdzic nalezy wejsc do menu/system/hardinfo hardware information i po lewej kliknac na summary i w kategorii display  sprawdzic co pokazuje openGL render
misiek998
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2010, 17:24:35 »

Te gry bardzo dobrze działały pod windows Chichot
W takim razie trudno. Opengl nie ma, nawet windows nie obsługuje - brak sterowników do tej karty.

EDIT:
Wymagania Baldurs Gate: Pentium MMX 166MHz, 32MB RAM

To raczej dziwne, że na procesorze 600-700mhz w ogóle nie działa. Może mam złą wersję wine?

EDIT:

Tak szybko się nie poddałem. Udało mi się w końcu uruchomić, na innej wersjii wine, ale chodzi wolno. Jakies 2/3 wolniej niż pod windows. Będę musiał przyzwyczaić się do przycięć gry....
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 20:03:55 wysłane przez misiek998 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: