Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Różne wersje plików .pet i wpisy w menu.  (Przeczytany 273 razy)
kris55555
Nowy użytkownik
*

« : Lipiec 08, 2011, 08:50:17 »

Witam.
Dopasowywanie Puppy Linux ciÄ…g dalszy. System Puppy 5.20, instalacja Frugal na HD,  Rox.
Często zdarza mi się się, że instalowane pliki .pet - nie instalują się - lub się nie uruchamiają. Dodaje się za to często pozycja do menu (której mimo odinstalowania pakietu nie daje sie usunąć, pozostaje wpis w menu). Czy jest sposób ? (na pewno jest Uśmiech) aby taką "martwą" pozycje usunąć z menu ? Gdzie szukać wpisów do usunięcia ?
Znalazłem co prawda pliki .pet programu do edycji menu, ale wygląda że są złe (lub od od innej wersji), i pozostaje "ręczne usuwanie wpisów.
Zauważyłem, że w plikach .pet panuje bałagan i trudno jest sie zorientować do jakiej wersji jest konkretny .pet. Jeżeli nie zostały one uporządkowane w repo to poznanie do której wersji jest konkretny plik możliwe jest jedynie po dacie stworzenia paczki. Czy jest inny sposób na sprawdzenie paczki .pet przed instalacją ?
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2011, 16:59:41 »

w wersji 5.2.5 jest opcja remove built in packages.
w wersji 5.2 niestety jest jej brak.
Jezeli chodzi o pakiety pet to wprzypadku  wersji 5  to najczesciej problemem moga byc: brak bibliotek lub ich niekompatybilnosc. jezeli program zostal zainstalowany i sie nie chce wlaczyc - nalezy otworzyc terminal i wpisac nazwe programu. Wowczas pojawi sie komunikat o brakujacych bibliotekach i zaleznosciach.

Aby manualnie usunac program nalezy wejsc do usr/share/applications wymazac wpis programu oraz ewentualnie biblioteki (folder) programow w usr/lib oraz wpis w usr/bin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: