Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kompilacja programów !!!  (Przeczytany 555 razy)
Mr_Dreyfus
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 04, 2011, 16:14:17 »

Mam takie pytanie. Korzystałem z tego poradnika ---> http://computersun.pl/linux/podstawy/instalacja-programow-s_84.html
Chodzi mi konkretnie o fragment "Jak już archiwum zostało rozpakowane należy wejść w miejsce gdzie znajdują się pliki. I wpisać kolejno:
./configure..."
Czy autor chciał przez to powiedzieć, że należy otworzyć w tym folderze z rozpakowanymi plikami konsolę "`" ? Czy też trzeba to wpisać a jakiś inny sposób ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 13:29:18 wysłane przez duo » Zapisane

Moim problemem jest to, że chciał bym wiedzieć wszystko na raz !!
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2011, 17:24:41 »

Jesli chodzi o kompilacje  programow to w przypadku puppy linuxa potrzebujesz jeszcze devx. Nie wiem jaki masz rodzaj instalacji - full czy frugal i ktora wersje puppy. Jezeli bede wiedzial podesle ci link do odpwiedniego dexv.

Kompilacja odbywa sie za pomoca:
Kod:
./configure
make
make install
otwierajac konsole w folderze rozpakowanego programu, lub podajac jego polozenie w terminalu.

Jezeli jednak szukasz czegos specjalnego to podaj to na forum, moze znajdzie sie link. Jest wiele programow juz skompilowanych do pakietu .pet, wiec czesto szkoda czasu na zabawe Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2011, 22:13:30 wysłane przez fafik » Zapisane
witek_w11
Użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2011, 22:11:47 »

Powolę sobie uściślić, najwyżej na bana zapracuję.
"Jak już archiwum zostanie rozpakowane" wtedy uruchamiasz konsolę i wchodzisz tą konsolą do katalogu który powstał właśnie w wyniku rozpakowania archiwum. Jest to zabieg ogólnolinuksowy że tak powiem. I późniejsze komendy są również do zastosowania we wszystkich linuksach.
.
Natomiast w Puppy czyli dystrybucji którą się tu zajmujemy istnieje taka specyfika że kompilator nie jest zamieszczony na płycie instalacyjnej. Żeby skorzystać w Puppy z kompilatora, jak już powiedział @fafik, należy dołączyć plik devx, charakterystyczny dla danej wersji systemu. Łatwiej to zrobić w instalacji frugall, ale jeżeli chcesz to zrobić w fullu to nie ma problemów, jest tylko trochę kombinacji.
Mr_Dreyfus
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2011, 09:55:29 »

Posiadam puppy 5.2.5 w wersji full.

witek_w11
Użytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2011, 10:20:46 »

Tutaj masz kompilator.
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/puppy-5.2.5/lupu_devx_525.sfs
.
Ale nie dasz rady doinstalować go do istniejącej instalacji full. Jeżeli chcesz mieć puppiego z kompilatorem to musisz ponownie postawić system. Przed instalacją dołączasz kompilator do systemu, jeżeli się zdecydujesz to napisz bo będzie sporo tłumaczenia.
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2011, 10:37:59 »

Inne pytanie:
jaki program potrzebujesz- lub chcesz skompilowac?
Wiele programow jest juz dostepnych jako pakiet .pet. Jesli podasz czego potrzebujesz podesle linka.
Chyba ze chcesz pocwiczyc kompilacje Uśmiech

Swoja droga na fullu mozna doinstalowac devx, ale to troche bardziej skomlikowane niz w przypadku  instalacji frugal Uśmiech
Mr_Dreyfus
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2011, 10:59:24 »

Trafiłeś w samo sedno ! Chodzi mi o to, żeby się nauczyć samego procesu kompilacji, bo dołuje mnie świadomość, że w każdej chwili mogę tego potrzebować, a nie będę potrafił.  

Ps. Który sposób instalacji według ciebie jest lepszy, frugal czu full ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 11:24:17 wysłane przez Mr_Dreyfus » Zapisane

witek_w11
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2011, 11:32:52 »

Dołączanie kompilatora do Puppiego podczas instalacji full.
1.Potrzebujemy: komputera, płyty instalacyjnej, pliku devx dla danej wersji puppiego oraz pendraka (najlepiej pustego).
2.Wkładamy pendraka do usb, płytę do cdromu i uruchamiamy kompa.
3.kopiujemy na pendraka plik devx oraz całą zawartość płyty instalacyjnej. Restarujemy kompa.
4.Podczas zamykania system zapyta nas czy zapisać sesję. Odpowiadamy tak i robimy plik pupsave na pendraku.
5.Przy ponownym uruchomieniu live powinien dostrzec plik devx i zapytać się czy dołączyć do systemu. Odpowiadamy tak. Piszę powinien bo w wersji 4.xx tak robiłem.
6.Znowu restartujemy system.
7.Po ponownym uruchomieniu przystępujemy do instalacji full. Z tą różnicą że kiedy zapyta nas skąd kopiować pliki nie odpowiadamy że z cdromu tylko wskazujemy plik pupsave na pendranku. Kiedy zapyta o ścieżkę podajemy kolejno: inittrid/mnt/pendrak (na przykład sdb1)/pupsave. Po instalacji system powinien już mieć kompilator.
.
Chyba że chcesz mieć minidystrybucję z już zainstalowanym kompilatorem. W takim wypadku polecam konkurencyjnego slaksa, sam go na okrągło używam, również w tej chwili.
http://www.slax.org/get_slax.php
Tyle że tam z kolei trzeba kombinować przy samej instalacji full, więc w sumie myślę że lepiej powalczyć z puppim.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 14:19:28 wysłane przez witek_w11 » Zapisane
Mr_Dreyfus
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2011, 11:54:10 »

Czy jest szansa wykonać ten proces pomijając płytę ( uszkodzona nagrywarka ). Ostatnim razem instalowałem puppy z telefonu podłączonego do usb. Dało by się ewentualne na pamięć telefonu z puppy wgrać plik devx i lecieć od punktu czwartego dalej ?

witek_w11
Użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2011, 12:05:11 »

Nie próbowałem ale chyba tak. Tylko na koniec tworzenia pupsavu jak spyta się czy dołączyć plik pup.sfs to odpowiedz że tak.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: