Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Puppy 5.25 problem z aplikacjami  (Przeczytany 499 razy)
dynks
Nowy użytkownik
*

« : KwiecieÅ„ 28, 2011, 10:14:38 »

Witam
Od niedawna korzystam z puppy i bardzo przypadła mi do gustu ta dystrybucja, jednak mam z nią kilka "problemów", więc liczę, że bardziej doświadczeni użytkownicy mi pomogą. Do rzeczy:
1. W jaki sposób mogę doinstalować aspell lub inny spellchecker, aby sprawdzało mi pisownie w abiwordzie, pidginie i innych aplikacjach?
2. Z tego co zauważyłem odinstalowywać mogę tylko te pakiety/programy, które zainstalowałem sam, a czy jest jakiś sposób na odinstalowanie kilku aplikacji/pakietów które są w puppy od początku, a które są dla mnie zbędne?
To chyba tyle.
Pozdrawiam
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : KwiecieÅ„ 28, 2011, 11:28:07 »

1. Sciagnij nastepujacy pakiet:
http://www.mediafire.com/?1w93byj6sukk8wm
a nastepnie rozpakuj jego zawartosc do /usr/share/hunspell.
Uwaga te dwa pliki ktore sie tam znajduja powinienes zabezbieczyc (mozesz stworzyc dodatkowy folder w hunspell i nazwac go np. save i tam je umiescic). Po czym zawartosc paczki umiescic na ich miejscu. Aplikacje maja nazwe en_US ale tak naprawde sa slownikiem polskim ( jesli beda nazywac sie pl_PL to abiword go nie rozpozna) Taki maly problem z abiword w puppy.
2. W menu i chyba system znajduje sie program Remove builtin packages, ktory umozliwia usuniecie wbudowanych pakietow puppy. ostroznie. sa tam tez biblioteki, ktore nalezy omijac. Nalezy dokladnie sprawdzic nazwe pakietu i go wybrac. To jest nowa opcja  i znajduje sie tylko w puppy 5.2.5
dynks
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : KwiecieÅ„ 28, 2011, 12:49:17 »

Dziękuję za szybką odpowiedź
1. Sprawdzanie pisowni teraz jest, ale tylko w abiwordzie a chciałbym też mieć w innych programach.
2. To narzędzie jest w menu>setup ( wcześniej je widocznie przeoczyłem)i działa jak najbardziej prawidłowo.

PróbowaÅ‚em zainstalować aspell wg tych instrukcji http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=17389&sid=a9b803cf07b9fad35a7f875fb6f05118  jednak nie mogÄ™ przejść etapu kompilacji z powodu błędu kompilatora C
« Ostatnia zmiana: KwiecieÅ„ 28, 2011, 13:31:41 wysÅ‚ane przez dynks » Zapisane
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : KwiecieÅ„ 28, 2011, 14:46:56 »

Jaki posiadasz rodzaj instalacji full czy frugal?
jezeli chodzi o kompilacje potrzebujesz devx:
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/pet-packages-lucid/lupu_devx_525.sfs
tutaj dla instalacji frugal

Mozesz tez sprobowac zainstalowac pakiety ubuntu:
http://packages.ubuntu.com/lucid/all/aspell-pl/download

znajduja sie tez w Puppy Package Manager w reposach ubuntu-lucid-universe
« Ostatnia zmiana: KwiecieÅ„ 28, 2011, 15:01:44 wysÅ‚ane przez fafik » Zapisane
dynks
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : KwiecieÅ„ 30, 2011, 07:59:02 »

Ok. Dziękuję. Już zainstalowałem.
Asgard
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2011, 21:00:28 »

Od ładnych paru lat korzystam z Puppy Linux (tylko edycje ubuntupodobne/debianopodobne "czytające" paczki DEB; w slackopodbne i wcześniejsze LTS-y się nigdy nie bawiłem) i w Abiwordzie/Pidginie problem z polskim korektorem zawsze był (i to nie tylko polskim, bo jako językowiec korzystam też ze spellerów niemieckiego i rosyjskiego).

Podstawowym kluczem do korekty polskiej/niemieckiej/rosyjskiej dla Abiworda/Pidgina jest myspell (z doinstalowanymi słownikami polskim/niemieckim/rosyjskim).

NajÅ‚atwiej skorzystać z menadżera pakietów w Puppym i uaktualnić mu bazÄ™ pakietów (dodadzÄ… siÄ™ w ten sposób repozytoria Ubuntu Lucid, Ubuntu Universe i Ubuntu Multiiverse). Po uaktualnieniu (przetwarzanie baz może potrwać nawet 30 minut --> uwaga, przez ten moment nie dotykać komputera, bo lubi siÄ™ co nieco namieszać) należy zaznaczyć te repozytoria, które nas interesujÄ…; maksymalnie pięć) i zatwierdzić. Teraz ponownie uruchamiamy menadżera pakietów i instalujemy z odpowiedniego repozytorium paczki typu myspell-pl, myspell-de-de, myspell-ru, hunspell-de-de, wpolish, wogerman, ispell, aspell, aspell-de, aspell, aspell-pl, aspell-ru (aspell-pl / aspell-ru nieobowiÄ…zkowo, bo nie zawsze dziaÅ‚a prawidÅ‚owo pod Puppym, przynajmniej u mnie siÄ™ biesi pod 5.2) oraz ubuntowe paczki deb o nazwach language-support-pl, language-support-writing-pl (te ostatnie mogÄ… siÄ™ - w zależnoÅ›ci od wersji naszego Puppy Linuksa nie pojawić w menadźerze pakietów, wiÄ™c trzeba je rÄ™cznie dobrać --> Google -->  ubuntu packages language support polish).

Po przeprowadzeniu powyższych zabiegów w Abiwordzie i Pidginie pojawią się spellery dla języka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego.

Sprawdzone w praktyce Uśmiech

Aha, być może wystarczą same paczki słownikowe dla myspell'a (polska, niemiecka, rosyjska itd.), ale nigdy tego nie testowałem, więc podałem komplet paczek, po których musi zadziałać.

Pzdr. Uśmiech

1.6 GHz / 256 MB RAM / Puppy Linux 5.2 full install @ HDD + zniemczenie / rox / śmiga jak błyskawica
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: