Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Chrome i połączenia SSL przez proxy (Puppy 5.20)  (Przeczytany 658 razy)
stanley_p
Nowy użytkownik
*

« : Luty 14, 2011, 12:09:49 »

Witam

To mój pierwszy post tutaj - serdecznie pozdrawiam forumowiczki i forumowiczów.. Również moje początki w Puppy oraz w ogóle w Linuxie - nie licząc pewnych skromnych doświadczeń z BackTrack ;-)

Dwa słowa skąd się wziął u mnie Szczeniaczek: otóż jak to zwykle bywa - z potrzeby. Mam starego laptopa (Celeron M, 2 GHz/512MB RAM) w którym padł twardy dysk. W dodatku BIOS nie pozwala na bootowanie z USB. Ponieważ sprzęt nie jest moją własnością, szkoda trochę było inwestować w jakiś dysk ATA (obecnie 30-40GB to ok. 100zł), oraz laptop ma służyć tylko do podstawowego dostępu do internetu (w zasadzie tylko przeglądarka), zainteresowałem się dystrybucjami Live-CD. No i wygooglałem Puppy-ego ;-) Muszę przyznać, że bardzo mile mnie zaskoczył - w zasadzie "na dzień dobry"posiada to czego potrzebowałem. Przede wszystkim bootuje się z CD oraz zapisuje konfigurację na penie. Wykrył wszystkie podstawowe urządzenia, bez większego problemu skonfigurowałem dostęp do sieci (przez ethernet), zainstalowałem Chrome.

Jest tylko jeden problem: dostęp do netu z sieci lokalnej mam realizowany przez proxy. Niestety, systemowe proxy w Puppym chyba nie obsługuje połączeń szyfrowanych SSL. i w Chrome nie mogę się zalogować np. do banków. Problem częściowo rozwiązałem instalując Firefoxa, który z kolei ma własną, niezależną od ustawień w systemie obsługę proxy (Chrome w ogóle takiej opcji nie posiada) - i w nim połączenia szyfrowane działają. Niemniej ponieważ ostatnio na innych kompach coraz więcej korzystam z Chrome, uruchomiłem synchronizację ulubionych, itp., chciałbym korzystać w pełni z tej przeglądarki również pod Puppy. Nadmienię, że do Chrome próbowałem doinstalować dodatek pt. Proxy Switch - umożliwia przełaczanie pomiędzy różnymi proxy oraz ma ustawienie SSL. Niby się zainslował, można konfigurować, ale chyba działa tylko pod Windą.
Pytam zatem: czy można ten problem jakoś rozwiązać?

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Jako początkujacy zastanawiałęm się, czy nie umieścić tego topicu w dziale dla początkujących. Jednak uznałem, że chyba bardziej jest zwiazany z sieciam. Jeżeli moderator uzna inaczej, poproszę o wyrozumiałość i przesunięcie tematu.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 20:52:14 wysÅ‚ane przez stanley_p » Zapisane
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2011, 17:41:34 »

Otworz terminal i wpisz:
Kod:
export http_proxy=http://<proxy-server-ip>:<port>
zastepujac <proxy-server-ip>:<port> twoimi danymi
oraz
Kod:
export ftp_proxy=http://<proxy-server-ip>:<port>
nie  wiem czy pomoze.problem ten dotyczy bowiem chroma.
https://chrome.google.com/extensions/detail/caehdcpeofiiigpdhbabniblemipncjj?hl=DE
to powinno dzialac w polaczeniu ze zmianiami u gory

Nie uzywam chrome wiec nie jestem pewien czy to pomoze
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 21:27:13 wysÅ‚ane przez fafik » Zapisane
stanley_p
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2011, 07:19:03 »

Dzięki za odzew, liczyłem na Ciebie Mrugnięcie
Wpisałem te komendy w terminalu - niestety nic się nie zmieniło. Nawet po restarcie. Nadal nie można otwierać stron szyfrowanych, zaczynających się od https://... Pozostałe otwierały i otwierają się ok.

Pytanie moje: czy "systemowe" (nie wiem czy się dobrze wyrażam) proxy w Puppy w ogóle obsługuje SSL?
Może przedstawię to tak:
- proxy "systemowe" skonfigurowałem wchodząc w: Setup -> Connect to Internet or Intranet -> Setup a proxy server
RuszyÅ‚o od razu, tzn. mogÅ‚em już cokolwiek otwierać w Dillo, instalować aplikacje z quicpet (np. Chrome). Przy czym zwracam uwagÄ™: w Setup a proxy server jest tylko możliwość wpisania adresu proxy HTTP i FTP. Nie ma w ogóle SSL - tak jak jest np. w ustawieniach systemowych Windowsa (Panel sterowania -> Opcje internetowe -> itd.)  czy np. Firefoxie.
Może trzeba coś doinstalować?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 07:30:53 wysÅ‚ane przez stanley_p » Zapisane
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2011, 07:31:28 »

okey inna opcja w terminalu:
Kod:
all_proxy=host:port google-chrome
albo
Kod:
google-chrome --proxy_server=host:port
stanley_p
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2011, 08:47:19 »

okey inna opcja w terminalu:
Kod:
all_proxy=host:port google-chrome
<...>

Ruszyło!!! Dzięki! Uśmiech

Kod:
all_proxy=host:port chromium-browser

Odpala Chrome (Chromium? nie zwróciłem uwagi Mrugnięcie ) i strony https:// już śmigają Uśmiech
Co prawda w terminalu pojawiajÄ… siÄ™ jeszcze 2 linijki:
Kod:
/usr/bin/chromium-browser: line 55: lsb_release: command not found
/usr/bin/chromium-browser: line 56: lsb_release: command not found
ale sądzę, że to nie ma większego znaczenia.

Ale cóż, jak to często bywa, rozwiązanie wygenerowało następne pytania:
 jak zrobić, żeby Chromium startowaÅ‚ tak za każdym razem? Bo gdy odpalÄ™ go z pulpitu z ikonki 'browse', czy menu->internet->Chromium Web Browser - strony strony szyfrowane znów nie dziaÅ‚ajÄ…..., trzeba ponownie wklepywać z terminala... Może da radÄ™ coÅ› przekonfigurować w plikach? Albo chociaż utworzyć skrót jak w Windzie? (no wÅ‚asnie jak utworzyć?) Sorry za takie pytania, ale na poczÄ…tku pisaÅ‚em, żem poczÄ…tkujÄ…cy w ogóle w Linixe... MrugniÄ™cie

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. I jeszcze jedno przy okazji: czy do/z terminala można robić kopiuj/wklej?
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2011, 19:49:47 »

Okey
2 pytania:
uzywasz puppiego 5.2 w srodowisku jwm?
przegladarka to chrome czy chromium? i skad sciagales ze strony google czy ze strony puppy linux

w zalaczniku jest maly skrypt do chrome:
http://www.mediafire.com/?lzzqmkwbyhuu545
jezeli przegladarka to chromium
musisz otworzyc ten skrypt jako text i zmienic wpis na chromium browser jak w twoim poscie.
Zeby utworzyc sensowny skrot trzeba poukladac troche skrypty Uśmiech

stanley_p
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2011, 20:50:44 »

<....>uzywasz puppiego 5.2 w srodowisku jwm?

Sorry za lamerstwo, ale czy mógłbyś do mnie na razie pisać pełnymi wyrazami? Mrugnięcie ISO Puppiego ściągnąlem z oficjalnej strony projektu, wypaliłem na CD i używam w środowisku starego laptopa Aristo 2600 Mrugnięcie
EksperymentujÄ™ też  trochÄ™ na drugim lapku, o podobnych parametrach, ale trochÄ™ mÅ‚odszym - przynajmniej umożliwia bootowanie z USB i dlatego zrobiÅ‚em sobie wersjÄ™ odpalanÄ… z pendrive. Tak przy okazji: spróbowaÅ‚em też uruchomić szczeniaczka na swoim domowym Eeepc 1000H - ogólnie ruszyÅ‚ bez wiÄ™kszych problemów, udaÅ‚o mi siÄ™ nawet skonfigurować dostÄ™p do netu przez WiFi (używaÅ‚em caÅ‚y czas tej samej wersji "uniwersalnej", choć wiem, że jest specjalna, dedykowana dla Eeepc)

przegladarka to chrome czy chromium i skad sciagales ze strony google czy ze strony puppy linux

PoczÄ…tkowo byÅ‚ Chromium, zainstalowany z samego puppiego, z ikonki 'quickpet', ale wÅ‚asnie dziÅ› w miÄ™dzyczasie zainstalowaÅ‚em Chrome ze stron Google. W Chrome efekt jest taki sam, tzn. jeÅ›li go nie odpalÄ™ z terminala  podanym przez Ciebie sposobem, strony szyfrowane nie otwierajÄ… siÄ™ (oczywiÅ›cie należy wpisywać .......chrome-browser).
Tak swoja drogÄ… na razie nie za bardzo czajÄ™ tych różnic miÄ™dzy Chromium/Chrome...  ktoÅ› kogoÅ› podrabia?  MrugniÄ™cie

w zalaczniku jest maly skrypt do chrome:
http://www.mediafire.com/?lzzqmkwbyhuu545
jezeli przegladarka to chromium
musisz otworzyc ten skrypt jako text i zmienic wpis na chromium browser jak w twoim poscie.
ok, Å›ciÄ…gnaÅ‚em, dziÄ™ki. Widze,  mówiac po DOS-owemu, że to taki 'ala .bat?

Zeby utworzyc sensowny skrot trzeba poukladac troche skrypty Uśmiech

Ok, bÄ™dÄ™ walczyÅ‚, ale jutro w pracy gdzie mam te laptopy i dostÄ™p przez proxy.  

Pozdrawiam -

Stanley

[EDIT]
P.S. Proponuję jednak przenieśc topic do działu dla poczatkujacych, może się komus przyda. Tytuł nieco zmieniłem.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 21:01:07 wysÅ‚ane przez stanley_p » Zapisane
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2011, 21:58:44 »

Oki czyli puppy w wydaniu klasycznym ze srodowiskiem graficznym jwm i roxem. W sumie pytalem sie tylko dlatego, ze do tego skryptu mozna zrobic jeszcze starter, ktory bedzie ikona na pulpicie a nie poprostu dokumentem.

Roznica pomiedzy chrome a chromium w zasadzie jest prawie zadna. oprocz tego ze chrome jest oficjalnie publikowany przez google i ma zamkniety kod. natomiast chromium jest open source i jest baza dla chroma
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: