Strony: [1]
  Drukuj  
Autor WÄ…tek: Make skad pobrac ??  (Przeczytany 429 razy)
phi
Nowy użytkownik
*

« : WrzesieÅ„ 19, 2010, 10:07:44 »

chce uruchomic pakiet lazurusa ( lazarus + fpc )  ---- sciagniety z  tego zrodla http://petstore.puppyspace.org/s5d/utility/lazarus-0.9.28.2-complete.sfs .

jednak potrzebuje  polecenia make  w systemie -- i nie wiem jak je zainstalowac ( jaka paczke zainstalowac ) .

fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : WrzesieÅ„ 20, 2010, 09:03:09 »

devx.sfs
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/puppy-5.1.1/lupu_devx_511.sfs
nalezy umiescic tam gdzie jest puppy.sfs czyli w przypadku usb sticka w /mnt/home/ a nastepie dodac w bootloader manager do listy aktywnych plikow sfs. przy nastepnym restarcie bedzie dzialac

swoja droga do uruchomienia lazarusa nie potrzebujesz make. Po prostu plik .sfs podobnie jak devx.sfs zaladowac do /mnt/home lub usb stick bezposrednio, tam gdzie jest puppy.sfs a nastepnie dodac do listy w bootloader manager i restart
« Ostatnia zmiana: WrzesieÅ„ 20, 2010, 09:32:43 wysÅ‚ane przez fafik » Zapisane
phi
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : WrzesieÅ„ 20, 2010, 10:35:43 »

moze wyda wam sie to  gupie pytanie -- ale jak uzyskac dostep  do  konfiguracji bootladera menagera ?
( przy okazji zamontuje tez lazarusa )

wiem ze lazarusa mozna  bez make uzywac -- ale ja chce sciagnac najnowsza wersje  i przekompilowac  bo ta z paczki jest sprzed roku .
fafik
Moderator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : WrzesieÅ„ 20, 2010, 12:39:11 »

Menu >System> Bootmanager configure bootup
jezeli pliki sa poprawnie umiejsowione i sa w wersji sfs4 beda widniec na liscie po lewej- nalezy przezucic na prawo Uśmiech
phi
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : WrzesieÅ„ 21, 2010, 15:45:22 »

cos poszlo nie tak !
mam ten plik --- w glownym katalogu  usb   ( przez system widziany w /mnt/home/ ).
Bootloaderze  przerzucone na praw o -- restart kompa ,  i polecenie make nie dziala .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: